Публично състезание

Обявлението е в архива.
5811998

Публикувана на: 22.03.2024

Краен срок: 12.04.2024

Прогнозна стойност: 463133.76 BGN

Бази данни:

  • - България

Категории:

  • - Строителство

Видове обявления:

  • - Обявление (всички видове)

Възложител: ОБЩИНА КРУМОВГРАД

Уникален номер на поръчката: 00467-2024-0006

За обекта предмет на обществената поръчка има изготвен и одобрен инвестиционен проект, който ще е неразделна част от документацията за обществената поръчка. Техническата спецификация, свързана с изпълнението на СМР, е описана и рамкирана в инвестиционния проект, както по отношение на вида и спецификацията на отделните използвани материали, така и по отношение на начина и технологията на изпълнение. С оглед на което, по отношение на техническите спецификации за изпълнение на настоящия обект, следва да бъдат използвани тези посочени в инвестиционния проект и КСС, които са част от настоящата документация.
Строежът е ПЪРВА ГРУПА, ЧЕТВЪРТА КАТЕГОРИЯ съгласно ЗУТ и Наредба № 1 за номенклатурата на видовете строежи.
Съгласно действащите разпоредби в предмета на поръчката е включено и изработването от изпълнителя на част ПБЗ и част ПУСО за обекта.
Проектното предложение включва:
Сградата на ДГ „СЛЪНЦЕ” е съществуваща постройка с обществено предназначение и се намира в с. Токачка, в имот с идентификатор № 72610.10.24, по ККР на село Токачка, община Крумовград. Построена е през периода 1978 – 1981 год. и до момента функционира като детска градина. Достъпът до имота се осъществява от прилежащите улици от изток и югоизток. Ориентацията на сградата е югоизток – северозапад. Главния вход на сградата е от югозапад, а от северозапад е изграден допълнителен вход за достъп на хора с увреждания с рампа по фронта на фасадата. Предвиден е и второстепенен вход за достъп към полуподземния етаж. Около цялата сграда е изграден тротоар с плочник от бетонови плочи, а от югозапад при главния вход от бетонова настилка.
Сградата е решена функционално на три основни нива:
- полуподземен етаж - състои се от: стълбище, коридор, помещение за складиране на дърва за отопление, перален блок - с перално и сушилно помещения, помещение за инвентар, кухненски блок – кухня с асансьор /платформа/, входно предверие към втори /сервизен/ вход; складови помещения за хранителни продукти и битови помещения с баня и тоалетна към тях.
- първи етаж - обособени са: разпределително антре с вход за достъп на хора с увреждания, стълбище, обслужващ коридор, разливна с асансьор /платформа/, два кабинета на администрация, столова с две зали за хранене, помещение за инвентар, умивалня, тоалетна, складово помещение със санитарен възел към него и тераса разположена пред столовата.
- втори етаж - разположени са: стълбище, обслужващ коридор, занималня 1 – за подготвителна група, второ разпределително антре с предназначение на гардеробно-филтър, занималня 2 – за смесена група, спално помещение, помещение за инвентар, умивалня, тоалетна оборудвана със санитарни уреди отговарящи на изискванията за ползване от деца, разливна с асансьор /платформа/, кабинет на директора и администрация със санитарен възел към тях и тераса разположена пред занималня 2 и спалното помещение.
Покривът е четирискатен с външно отводняване. Съществуващата фасадна обработка е вароциментова мазилка. При предишен ремонт фасадната дограма е подменена изцяло с PVC прозорци, като част от тях вече са компрометирани и не отговарят на търсената енергоефективност.
Обемно-пространствено и цветово решение:
Основната идея за проектното цветово решение на фасадите е извлечена от нейната функция. Търсен е резултат, който да възстанови естетическият ѝ баланс. В основата на идеята е сграда с опростен, модернистичен характер, с чисти и ясни обеми и балансирана обща композиция.
Фасадното оформление на обема е решено на принципа „хроматично-ахроматично”, подчертано от изцяло белите равни фасади и „потъналите” ниши на отворите на прозорците и вратите, чиито страници са оформени с мазилка в избрани цветове. За усилване на общото впечатление част от стъклопакетите на дограмата също са тонирани в цвят, което придава характер на сградата както отвън, така и в интериор.
Предвидени са цветни акценти, както и поставянето на надпис с наименованието на детското заведение.
Достъпна среда:
С този проект сградата е съобразена максимално изискванията на „Наредба № РД-02-20-2 от 26.01.2021 г. за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията“ за съществуващи сгради за обществено обслужване.
Решения за достъпност извън сградата
Пешеходен достъп до сградата
Достъпът до сградата за хора с увреждания става чрез съществуващ вход от северозапад през вътрешния двор, като до него е осигурен маршрут по съществуващи пешеходни алеи с равна и нехлъзгава настилка от бетонови плочи. Достъпният маршрут е с надлъжен наклон по-малък от 5% и широчина повече от 120 см, без препятствия по него.
Всички съществуващи линейни отводнители и капаци на ревизионни шахти по пътя са монтирани изравнено с настилката.
Елементи за преодоляване на различните нива
Преодоляването на различните нива към входа става посредством съществуващите стълба и пешеходна рампа с наклон от 5%. Рампата има необходимите широчина и наклон съгласно наредбата, а стълбите са с допустимите изисквания за стъпало. Не може да бъде изпълнено изискването за скосяване на челата на стъпалата, затова в проекта е заложена ивица от нехлъзгав материал с широчина 40 mm и дебелина не повече от 1 mm, с цвят, различаващ се от цвета на настилката на стълбището. От незащитената страна на стълбите и рампата е предвиден нов парапет без хоризонтални елементи, със светло разстояние между вертикалните елементи на парапета по-малко от 9 cm с оглед безопасно ползване от деца, а от другата страна само ръкохватки. Ръкохватките са на две нива 100 и 50 см, непрекъснати, с диаметър от 3 до 5 сm, монтирани по такъв начин, че да не се въртят в сглобките, като започват и свършват на 45 cm от стъпало. Закрепването към стената, монтажа на разстояние 4 cm, краищата са заоблени или плавно извити, изпълнени с цвят контрастен на настилката и стената. За улесняване ориентацията на хора със зрителни увреждания по ръкохватката е предвидена кратка информация с тактилни знаци.
Решения за достъпност вътре в сградата
Функционалната схема на детската градина не позволява поставянето на асансьор и достъп до всички нива, затова достъпа за хора с увреждания остава само до пространствата за общо ползване на първо ниво. Стълбите в стълбищната клетка отговарят на изискванията за размер на стъпалото, но нямат необходимата широчина на рамото за движение в две посоки и парапета не отговаря на изискванията на наредбата. С цел безопасно ползване от деца, в проекта е предвиден нов парапет без хоризонтални елементи със светло разстояние между вертикалните елементи по-малко от 9 cm. Недостатъчната ширина на стълбищното рамо налага ръкохватки да се сложат само от незащитената страна на стълбите. Те са на две нива 100 и 50 см, непрекъснати, с диаметър от 3 до 5 сm, като започват и свършват на 45 cm от стъпало. Закрепването е към стената, монтажа на разстояние 4 cm, краищата са заоблени или плавно извити, изпълнени с цвят контрастен на настилката и стената. За улесняване ориентацията на хора със зрителни увреждания по ръкохватката е предвидена кратка информация с тактилни знаци. Не може да бъде изпълнено изискването за скосяване на челата на стъпалата, затова в проекта е заложена ивица от нехлъзгав материал с широчина 40 mm и дебелина не повече от 1 mm, с цвят, различаващ се от цвета на настилката на стълбището. Входните и комуникационните пространства за общо ползване на първо ниво са свързани помежду си в достъпни маршрути и са с нехлъзгави и неподвижни настилки. В детката градина липсват санитарно-хигиенни помещения за хора с увреждания, затова в проекта е разработена достъпна тоалетна на кота 0,00. В съществуващата умивалня е предвидено поставянето на мивка за хора в неравностойно положение. Вратите към достъпните пространства отговарят на изискванията. Коридорите и преддверията на първо ниво са с широчина по-голяма от 150 см. Осветлението по достъпните маршрути и помещения отговаря на необходимата минимална осветеност, измерена на нивото на пода и осветителните тела са поставени така, че да открояват лицата, без да заслепяват.
Технически решения:
Основните дейности заложени в проекта са:
- Покривни СМР;
- Фасадни СМР;
- СМР сутерен;
- СМР стълбища;
- СМР инсталации.
Предвижда се ремонта да започне от покрива, за да осигури защита на последващите стъпки - ремонтирането на фасадите и интериорите.
Ремонта на покрива (строителни дейности) се състои от:
- Частична подмяна на покритието от керемиди;
- Обшивки и изолиране на термични мостове;
- Топлоизолация на подпокривната плоча;
- Монтаж на соларни фотоволтаични панели.
Ремонта на фасадите включва:
- Монтаж на инсталационни вертикали според решението, вкл. и мълниезащита;
- Подмяна на компрометираните PVC дограми;
- Почистване и запълване на фугите с изолационни пълнители;
- Полагане на оформящ повърхностен слой – мазилка по цокъла;
- Топлоизолационни системи – монтаж на топлоизолация от експандиран пенополистирол (EPS) на плочи, дюбелирана и лепена към почистена и обезпрашена фасадна стена, полагане последователно на слоеве от грунд, мрежа, шпакловка и минерална мазилка при спазване на изискванията за Пожарна безопасност и оформянето и с профил за фуги.
Ремонта на сутерена включва:
- Полагане на топлоизолация и цокълна мазилка отвън, до кота терен;
- Подмяна на компрометирни ел. и ВиК инсталации;                      
- Смяна на дограмата с PVC със стъклопакет, отговаряща на коефициентите на топлопреминаване;
- Ревизия на вертикални щрангове според новите инсталационни решения;
- Енергоефективно общо осветление.
Материалите предвидени и използвани в текущия проект са съобразени с функцията на помещенията и са описани в таблицата към чертежите.
Конструкция:
Съществуващата сграда е с монолитна стоманобетонова конструкция греди и плочи. Външните ограждащи стени на сградата са от тухлени зидове изпълнени от решетъчни тухли, със зидария с решетъчни тухли са изградени и вътрешните преградни стени. Покривът е с дървена конструкция, покрит с керемиди върху дъсчена обшивка. Промените предвидени в проекта не засягат носещата конструкция на сградата. Не се предвижда премахване на съществуващи преградни стени. Новопроектираните помещения не променят натоварванията и не нарушават носимоспособността на сградата. Не се предвижда допълнително укрепване на останалите ограждащи и преградни стени, а само тяхното освежаване.
Електро:
В проекта се предвиждат промени на част от вече съществуващите силно, слаботокова и заземителна инсталации включващо табла и захранващи линии, осветление и контакти, захранване на ОиВ и технологични консуматори. На покрива се предвижда монтажа на соларни фотоволтаични панели /централа/, а в помещение в сутерена ще се монтира хибриден инвертор и акумулаторни батерии. Фотоволтаична централа (ФЕЦ) ще се използва за собствено потребление с цел намаляване консумацията на електрическа енергия от ЕРП. Електрическата енергия на обекта ще се мери от електромер разположен в електромерно табло
ВиК:
Планираните промени не налагат изменения в местоположението на вече изградената ВиК инсталация и тя отговаря на архитектурните планове. Предвижда се единствено частична подмяна на компрометирани участъци от тръбната мрежа и на санитарни уреди и арматура в сервизните помещения. Захранването с топла вода за всички консуматори се осъществява от електрически бойлери, ситуирани в помещенията в които е необходимо осигуряването ѝ.
ОВК:
Съществуващото отопление на сградата е автономно и се осъществява чрез печки на дърва за всяко помещение, а топлозахранването е посредством електрически бойлери. В проектното решение отоплението за осигуряване на параметрите на микроклимата в отделните помещенията ще се осъществява посредством термопомпи - инверторна мултисплит система за стенен монтаж, предвидени във всяко от помещенията. Чрез термопомпите ще се осигурява и охлаждането при необходимост през летните месеци. За загряването на водата за БГВ ще се използват електрически бойлери. Всичките външни стени ще се топлоизолират с изолация от графитен EPS 21-24 кг/м³. Предвижда се и топлоизолиране на покривната плоча с топлоизолация от минерална вата 30 кг/м³.
Пожарна безопасност:
Защитата на сградата от пожар, евакуацията, както и пасивните и активни мерки за пожарна безопасност са решени и подробно описани в проекта по част „Пожарна безопасност”.
 

URL: https://app.eop.bg/today/373127

Безплатен тест

Регистрирайте се и се убедете сами в предимствата за Вас. 14 дневен достъп до интересуващите Ви обществени поръчки, напълно безплатно!

Регистрирайте се
ТЪРГОВЕ ОТ
ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас АД