Открита процедура

Обявлението е в архива.
5409353

Публикувана на: 20.12.2023

Краен срок: 30.01.2024

Прогнозна стойност: 150000.00 BGN

Бази данни:

  • - България

Категории:

  • - Услуги

Видове обявления:

  • - Обявление (всички видове)

Възложител: ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ОКОЛНА СРЕДА

Уникален номер на поръчката: 00740-2023-0036

Основната цел на проекта е провеждане на теренни проучвания за събиране на достатъчно данни за оценка на състоянието на биогеографско и национално ниво на избрани видове от Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие (НСМСБР), обект на докладване по чл. 17 от Директивата за местообитанията, от следните биологични групи:

  •  Висши растения и мъхове
  • Безгръбначни животни
  • Риби
  • Земноводни и влечуги
  • Бозайници

Провеждането на мониторинг и оценката на състоянието на видовете от НСМСБР е задължение произтичащо от Закона за биологичното разнообразие, чл.115, ал.1, т. 10 - изисква организиране на НСМСБР и създаване на бази данни и географски информационни системи за регистриране на състоянието и установяване на измененията в биологичното разнообразие. Функционирането на НСМСБР е регламентирано в Наредба за условията и реда за създаването и функциониране на НСМСБР на Министъра на околната среда и водите, на основание чл.115, ал. 2 от Закона за биологичното разнообразие. НСМСБР (основен документ, списъци с обекти, методики за мониторинг, методики за оценка на състоянието на видовете) е утвърдена със Заповед на министъра на околната среда и водите. НСМСБР е основен инструмент в помощ при взимане на управленски решения, имащи отношение към опазването на биологичното разнообразие в България на национално ниво, като заедно с това обслужва нуждите от информация на възможно най-широк кръг потребители.
Съгласно изискванията на Директивата за местообитанията, за всички типове природни местообитания от приложение І и всички видове от приложения ІІ, ІV и V на Директивата се изготвят оценки на природозащитното състояние (ПС), което се определя от специфичен набор от параметри, на национално ниво и по биогеографски региони. По отношение на видовете тези параметри са следните: граници на разпространение, популация, местообитание на вида, основни влияния и заплахи, природозащитни мерки, бъдещи перспективи.
 

URL: https://app.eop.bg/today/348192

Безплатен тест

Регистрирайте се и се убедете сами в предимствата за Вас. 14 дневен достъп до интересуващите Ви обществени поръчки, напълно безплатно!

Регистрирайте се
ТЪРГОВЕ ОТ
ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас АД