Открита процедура

Обявлението е в архива.
5428200

Публикувана на: 26.12.2023

Краен срок: 15.02.2024

Прогнозна стойност: 6666666.67 BGN

Бази данни:

  • - България

Категории:

  • - Услуги

Видове обявления:

  • - Обявление (всички видове)

Възложител: АГЕНЦИЯ "ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА"

Уникален номер на поръчката: 00044-2023-0140

Предмет на настоящата обществена поръчка е „Изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и ПУП – ПП за скоростен път „Монтана – София“ с тунел под Петрохан“.
Целта на обществената поръчка е да бъде определен изпълнител и да се сключи договор с него за изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и ПУП – Парцеларен план (ПУП – ПП). Началото на трасето да бъде обвързано с край обход на гр. Монтана, като се вземе предвид и проекта за изграждане на скоростен път „Монтана – Враца“. Край на скоростния път е км 0+000 при пресичането на път II-81 и Софийски околовръстен път. Проектното трасе да бъде съобразено с трасето на АМ „Европа“ връзка между софийски скоростен път и ГКПП “Калотина“.
Скоростното трасе с габарит Г23,5 да преминава старопланинския проход посредством тунелни съоръжения и виадукти, като се избягва преминаване през защитени зони и територии и се спазват всички изисквания в Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Наредба за условията и реда за извършване на ОВОС и подзаконовите нормативни документи.

Кратко описание:Скоростен път „Монтана – София“ с тунел под прохода „Петрохан“ е ключов елемент на националната и европейската транспортна мрежа. С реализиране на проектите в северозападна България, а именно скоростен път „Видин – Монтана – Враца – Ботевград“ и скоростен път „Монтана – София“ ще се обезпечи транспортното натоварване по съществуващия път I-1 и ще се повиши пътната безопасност.
Направлението на път II-81 „София – Петрохан – Берковица – Монтана – Лом“ е най-прякото направление, но поради преминаване на старопланинския проход „Петрохан“ времето за преминаване е значително повече, независимо от това че разстоянието в километри е малко. Предпочитан маршрут е за тежкотоварния трафик, което допълнително натоварва транспортното движение. Поради пресичане на планинския релеф в зимния период се налага затваряне на пътя, което довежда до натоварване на транспортната обстановка по другите алтернативни пътни артерии.
Съществуващо положение:
С цел подобряване на транспортната инфраструктура по направлението Монтана – София през прохода „Петрохан“ в годините назад проектът е подлежал на разглеждане, но окончателно проекно решение не е одобрено. Съществуват следните проектни разработки:
- В края на 80-те години на 20 век са извършнани проучвания, които са имали за цел изследване на икономическата целесъобразност на проект за подобряване трасето на път II-81 „София – Монтана“.
- През 2019 г. е изработено прединвестиционно проучване за трасе по направлението „Монтана – София“ с тунел под прохода „Петрохан“. Изработени са три вариантни решения за подобряване на трасето на път II-81 с изграждане на тунелно преминаване. Поради голямото наличие на защитени зони и местности и засягането им от вариантните трасета, процедурите по ОВОС са прекратени, респективно и договора за проектиране с оглед търсене на по-добро проектно решение.
Предвид горе изложеното е необходимо предложените вариантни решения да отговарят на всички изисквания в Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Наредба за условията и реда за извършване на ОВОС и подзаконовите нормативни документи, като се избягва преминаване през елементи на Националната екологична мрежа (НЕМ), (включващи защитени територии, зони и местности; санитарно-охранителни зони (СОЗ); водоизточници; обекти, подлежащи на здравна защита, и територии за опазване на обектите на културното наследство; проучвателни площи и находища на подземни богатства).
Обектът е разположен на територията на Област Монтана и София.
Начало на проектната разработка –.край обход на гр. Монтана при км 114+512,20
Край – при км 0+000 при пресичането на път II-81 и Софийски околовръстен път
Приблизителна дължина на участъка – 82 км
Категория на движението – „много тежко”, като данни за трафика могат да бъдат предоставени от ИПМ към АПИ.
Проектна скорост – 120 км/ч.
Габарит – Проектното решение да се разработи за габарит Г23,5.

*Забележка: Подробно описание на предмета на обществената поръчка е представено в Заданието за за изработване на Разширен идеен проект и Подробен устройствен план – Парцеларен план (ПУП – ПП) (Приложение А), приложено към документацията за обществената поръчка!

 

URL: https://app.eop.bg/today/345434

Безплатен тест

Регистрирайте се и се убедете сами в предимствата за Вас. 14 дневен достъп до интересуващите Ви обществени поръчки, напълно безплатно!

Регистрирайте се
ТЪРГОВЕ ОТ
ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас АД