Открита процедура

Обявлението е в архива.
4892474

Публикувана на: 18.04.2023

Краен срок: 15.05.2023

Прогнозна стойност: 262821.50 BGN

Бази данни:

  • - България

Категории:

  • - Услуги

Видове обявления:

  • - Обявление (всички видове)

Възложител: ОБЩИНА РУСЕ

Уникален номер на поръчката: 00115-2023-0024

В рамките на настоящата обществена поръчка Изпълнителят следва да извърши следните основни дейности:
Етап 1: Набиране на данни  за информираността и нагласите на гражданите и бизнеса по отношение управлението на отпадъците на територията на общината – количествено изследване;
Етап 2: Теренно прочуване на данните, набрани в изпълнение на Етап 1 – качествено изследване и провеждане на фокус групи със заинтересованите участници;
Етап 3: Формулиране на потребностите и финализиране на подхода и рамката на информационната кампания с насоченост към специфичните потребности на отделните групи по категории: социални, бизнес, живущи в градски и извънградски условия (напр.) и др.;
Етап 4: Провеждане на информационна кампания и събития;
Етап 5: Провеждане на второ проучване, за изследване промяната на нагласите, базирано на първоначалната платформа от въпроси;
Етап 6: Изготвяне на окончателен доклад, обобщаващ извършените дейности и постигнатите резултати.
Изпълнителят следва да представи конкретни методи за набирането на данни и теренни проучвания за изпълнението на етапи 1 и 2. След обобщаване на резултатите от етапи 1 и 2, Изпълнителят следва представи предложението си за изпълнение на информационната кампания в т.ч мото, лого и т.н. Изпълнителят се ангажира и за осигуряване на цялостната логистика на събитията, в т.ч наем на техника, помещения, закупуване на рекламни материали, награди и т.н. Изпълнителят, в техническото си предложение, следва да представи цялостно предложение за изпълнение на обществената поръчка, включващо подход и методология на работата.
Настоящата обществена поръчка се възлага в изпълнение на подпрограмите с мерки за изпълнение на целите от Програмата за управление на отпадъците на община Русе за периода 2021-2028 г
 Програмата за управление на отпадъците на Община Русе за периода 2021-2028 г. има ключова роля за ефективното и ефикасно управление на отпадъците на територията на Община Русе и е един от най-важните инструменти за прилагане на законодателството за управление на отпадъците на местно ниво. С програмата се цели намаляване на вредното въздействие на отпадъците върху околната среда и здравето на населението, както и постигане на максимално ефективно използване на ресурсите, разкриване на нови пазари и създаване на нови работни места. Важна част от Програмата е създаването на максимални условия за предотвратяване образуването на отпадъци.
            Ефективното управление на отпадъците се основава на следните основни принципи:

  • “Предотвратяване” - образуването на отпадъци трябва да бъде намалено и избегнато, където това е възможно.
  • „Разширена отговорност на производителя“ и “замърсителят плаща” – лицата, които образуват или допринасят за образуването на отпадъци или замърсяват околната среда или сегашните притежатели на отпадъците трябва да покрият пълните разходи за третиране на отпадъците и да ги управляват по начин, който гарантира висока степен на защита на околната среда и човешкото здраве.
  • “Превантивност” – потенциалните проблеми с отпадъците трябва да бъдат предвиждани и избягвани на възможно най-ранен етап.
  • “Близост” и “самодостатъчност” – отпадъците трябва да бъдат обезвреждани възможно най-близко до мястото на тяхното образуване, като отпадъците, генерирани в ЕС, трябва да бъдат третирани в рамките на Съюза.
  • „Участие на обществеността“ – съответните заинтересовани страни и органи, както и широката общественост, имат възможност да участват в разработването на плановете за управление на отпадъците и на програмите за предотвратяване на отпадъците и имат достъп до тях след разработването им. Сред широката общественост трябва да бъдат провеждани мащабни информационни и разяснителни кампании и предоставяне на информация за политиките по управление на отпадъците.

         Ключов елемент от прилагането на политиката по управление на отпадъците е спазването на йерархията за третиране на отпадъците:

  • Предотвратяване образуването на отпадъци;
  • Рециклиране, повторна употреба или извличане на вторични суровини и енергия;
  • Екологосъобразно обезвреждане чрез депониране или изгаряне на тези отпадъци, за които е невъзможно да бъдат предотвратени и/или оползотворени.

     В йерархичното подреждане на дейностите в областта на отпадъците, като приоритет се посочва предотвратяването на образуването на отпадъци, и прекъсването на причинно-следствената връзката между образуването на отпадъци и икономическия растеж и въздействието върху околната среда. Схемата представя подреждането на начините за третиране на отпадъците на национално ниво с отчитане/оценка на тяхното въздействие върху околната среда. Макар в миналото отпадъците да са приемани като непотребни, днес те все повече се възприемат като ресурси и това се вижда ясно от смяната на фокуса при управлението на отпадъци от обезвреждане към рециклиране и оползотворяване.
     Най-високото стъпало в йерархията на управление на отпадъците – предотвратяване на тяхното образуване, може да бъде постигнато чрез осигуряване на информация на обществеността за дейности по управление на отпадъците на територията на общината, свързани с предотвратяване образуването на отпадъците, подготовка за повторна употреба и рециклиране.
    В тази връзка, цел на настоящата обществена поръчка е провеждането на широкообхватна информационна кампания, която да формира у гражданите и бизнеса на територията на Община Русе високо самосъзнание и устойчиво поведение управлението на отпадъци. Гражданите и бизнеса ще получат достъпна информация за процеса на управление на отпадъците, неговите етапи, ползите за здравето и околната среда при спазване йерархията в областта на отпадъците, мерките, предприети от общината до момента за оптимизиране на процесите, както и планирани действия за подобряване на цялостните процеси.
     Целта на тази обществена поръчка е да изследва динамиката на обществените настроения, нагласи и очаквания в Община Русе по отношение на политиката за екологично управление на отпадъците и да идентифицира потенциалните съпротиви срещу нейното провеждане. По културни и исторически причини обществеността в Русе е особено чувствителна към състоянието на околната среда и може да се очаква, че ще приеме и подкрепи общинските политики в тази сфера. От друга страна, проектът ще се осъществи в условия на нарастваща икономическа несигурност, високи нива на обществена тревожност и изострено политическо противопоставяне. В този турбулентен контекст, общинските политики могат да се окажат изправени пред допълнителни предизвикателства и непредвидени рискове. Изследването ще регистрира и оцени тези рискове от психологическо, културно и политическо естество и ще предложи стратегии за тяхното избягване и управление. По този начин то ще допринесе за изготвянето и провеждането на информирана и контекстуално адекватна кампания за популяризиране на екологичните политики в общността. 
     Обществената поръчка си поставя за цел като резултат не просто да регистрира актуалното състояние на общественото мнение в сферата на екологичното управление на отпадъците, но и да долови важните тенденции и да предложи валидни обяснения за тази динамика. Ще се провери доколко нагласите и поведение на гражданите по отношение на общинската политика се влияе от медийни внушения в контекста на популистката вълна, която залива страната.  Особено важно е да бъдат идентифицирани и неутрализирани онези послания и обяснения, които пораждат неоснователни страхове, тревоги и съпротиви. За тази цел е необходимо да бъдат отчетени ирационалните явления и тенденции в психичния живот на индивидите и групите, които често остават скрити, тъй като се развиват под повърхността на съзнанието, в паралелната реалност на фантазиите. 
            В резултат от изпълнението на обществената поръчка ще бъдат постигнати следните специфични цели:

  • информиране на обществеността на територията на Община Русе за ползите и резултатите от прилагането на високите нива от йерархията на управление на отпадъците – рециклиране, подготовка за повторна употреба и повторна употреба.
  • постигане на максимална обществена информираност по отношение на основни моменти от изпълнението на текущи и бъдещи проекти на Община Русе в областта на управление на отпадъците.  

     Освен чрез провеждането на информационни и разяснителни кампании, чрез обществената поръчка ще се проучи в дълбочина динамиката на обществените нагласи и очаквания по отношение на околната среда и нейното опазване през погледа на гражданите на общината, както и тяхното готовност да се подкрепят, или съответно да саботират, общинската и държавна политика в тази сфера.
    За тази цел ще бъдат интервюирани представители на активни групи в общността, които са не само бенефициенти на тези политики, но и допринасят за тях със своята икономическа дейност, социално участие и гражданска активност:

  • Представители на едрия бизнес (собственици и мениджъри на големи предприятия със значителен брой служители);
  • Предприемачи с малък и среден бизнес (собственици на предприятия с годишен оборот между 100 хил. и 1 млн. лв. и между 5 и 40 служители на трудов договор);
  • Самонаети и представители на свободни професии (еднолични търговци без наети служители,  собственици на семеен бизнес, адвокати, архитекти и др.);
  • Млади хора (между 18 и 25 години: ученици от горните класове, работещи и безработни младежи, издържани от родителите);
  • Активни млади семейства (млади хора с различни професии и социален статус, обединени около каузи за развитието на града);
  • Майки от средната класа (тази категория жени са особено чувствителни към качеството на живот и  частност към здравословната околна среда);
  • Пенсионери (обединени в клубове, активни в семейните и съседски общности);
  • Лидери на мнение (политици, общественици, администратори, представители на медиите, граждански активисти, изтъкнати експерти и др.);
  • Инфлуенсъри (млади хора с последователи в социалните медии и влияние в младежките субкултури);
  • Представители на екологични организации и сдружения с локален и национален обхват (добре е тази категория активисти да бъдат спечелени за каузата на общината на ранен етап от проекта);
  • В хода на теренната работа проучването може да разшири своя фокус и обхват и да включи представители на други групи, които бъдат преценени като значими.

При изпълнение на обществената поръчка, а именно - провеждане на информационни и разяснителни кампании следва да се спазват следните нормативни и стратегически документи:

  • Програмата за управление на отпадъците на Община Русе за периода 2021-2028 г.;
  • Национален план за управление на отпадъците за периода 2021-2028 г.;
  • Закон за управление на отпадъците и подзаконова нормативна уредба към него;
  • Закон за опазване на околната среда;
  • Наредба №15 на ОбС – Русе;
  • Наредба за опазване на околната среда на територията на Община Русе;

URL: https://app.eop.bg/today/290284

Безплатен тест

Регистрирайте се и се убедете сами в предимствата за Вас. 14 дневен достъп до интересуващите Ви обществени поръчки, напълно безплатно!

Регистрирайте се
ТЪРГОВЕ ОТ
ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас АД