Открита процедура

Обявлението е в архива.
5280282

Публикувана на: 20.10.2023

Краен срок: 23.11.2023

Прогнозна стойност: 300000.00 BGN

Бази данни:

  • - България

Категории:

  • - Услуги

Видове обявления:

  • - Обявление (всички видове)

Възложител: АГЕНЦИЯ "ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА"

Уникален номер на поръчката: 00044-2023-0120

Кратко описание на дейностите по поръчката:

  • Разработване на Методика за изготвяне на оценка на въздействието за обекти – ново строителство

Транспортната инфраструктура, има съществено значение за икономическия растеж, за мобилността на трудовите ресурси, за предлагането на транспортни услуги и за конкурентоспособността на българската икономика като цяло. Методиката би създала възможност за дефинирането на необходимостта от изграждането на транспортни инфраструктурни обекти. Тя е необходима за вземане на решения за провеждане на транспортната политика на национално и международно ниво. Широкото обществено значение на този проблем налага подобряването на координацията по отношение на приложимите методи за оценка на тяхното въздействие.  Инвестиционните решения могат да бъдат наистина ефективни само когато са основани на ефективните, настоящи и бъдещи равнища на осигуреност с инфраструктура.
Методиката е комплексна задача, която изисква интердисциплинарен и научен подход, характерен за академичните среди. Той се състои в широк литературен обзор на международни източници и практики, които са установени и работят в различни държави. Необходимо е на база на научен и нормативен анализ да се стъпи върху обоснован избор на практически насоки за разработване й.
Работата, свързана с пътната безопасност, има за задача да постави проактивни и превантивни крайни условия, при които грешките на участниците биват „простени“. За целта точно при най-ранната оценка на вариантни решения при всеки един инфраструктурен обект е необходимо да се постави ясна рамка от дейности, които трябва да залегнат в оценката на въздействие, за да може при бъдещи дейности, процедурите да бъдат ясно разграничени, описани и да може да се постигне еднакво високо качество с максимален ефект и оценка на безопасността.
При задаването на критерии/параметри в Методиката ключово значение има разработването на следните оценки:
-         техническа оценка;
-         оценка за въздействие върху трафика;
-         екологична оценка;
-         социално-икономическа оценка.

Използването на методиката ще допринесе за ясно аргументиране на включването на нови транспортни инфраструктурни проекти в стратегията за развитие на транспортната инфраструктура на Република България и ще гарантира представянето на оценка на пълните обществени разходи и ползи от тези проекти. По този начин обществото ще бъде информирано за цялостния ефект от реализацията на предлаганите проекти и ще се постигне висока степен на прозрачност при разработването на транспортната политика на страната.

  • Оценка на въздействието на пътната безопасност на АМ „Рила“

Оценката на въздействие на пътната инфраструктура се извършва преди одобряване на инфраструктурния проект. В нея ще се посочат съображения за пътната безопасност, допринесли за избора на предлаганото решение на АМ “Рила“.

  • Анализ „разходи-ползи“

Пълния анализ на разходи – ползи от изграждането на трасе на АМ „Рила” включва всички публични и частни разходи и ползи за обществото, а те от своя стана могат да бъдат разделени на вътрешни и външни.

  • вътрешни разходи-ползи - разходи за изграждане и внедряване на проекта; ползи за ползвателите на транспортната инфраструктура и 
  • външни разходи – ползи – общо икономически ползи; ползи, реализирани в други икономически сектори – туризъм, складиране, пощенски услуги, подобрен достъп до здравеопазване, образование и др. обществени услуги; социални ползи – създаване на заетост и пр.; външни разходи – за отстраняване на последиците от замърсяване на околната среда в резултат от използването на съответния инфраструктурен обект; за отстраняване на последствията от транспортни произшествия; за отстраняване на последствията от задръствания – загуба на работно време и време за отдих и др.

 

  • Характеристики на АМ „Рила“ от км 0+000 до км 89+580 - намира се на територията на областите София и област Кюстендил. Има 54 бр. големи съоръжения, 4 бр. тунели с обща дължина 1600м и 9 бр. пътни възли.

Дължина на участъка общо 89,6 км
Начало на участъка 0+000 км
Край на участъка 89+580 км

Технически характеристики:
 

  • Проектна скорост: 120 км/ч;
  • Габарити: A25.5, с изключение на участъка ПВ „Самоков“ - ПВ „Богоридица“, за който се предлага габаритът да бъде А29
  • По продължение на трасето има следните пътни възли:
    • ПВ „Път I-1 с ЕЛ VIII“;
    • ПВ „Сапарева баня“;
    • ПВ „Белчин баня“;
    • ПВ „Самоков“;
    • ПВ „Богоридица“;
    • ПВ „Нови Хан“;
    • ПВ „Път IV-10529”;
    • ПВ „Път I-6”;
    • ПР „Потоп“;


    Социално-икономическо значение на пътя:
    АМ „Рила“ е oт важно социално-икономическо значение за страната ни. Изграждането на Далечен Югоизточен обход на София и пътните му връзки с АМ „Тракия“, АМ „Струма“ и  АМ „Хемус“ ще осигури по-добро функциониране на Транс - европейските коридори IV и VIII. Също така ще се осигури достъп до места със специфичен икономически потенциал: Сапарева Баня, Белчински бани, Самоков и Боровец. След изграждането на ДЮОС ще се увеличи проектната скорост, ще се подобри безопасността на движение и ще се намалят транспортните разстояния. В допълнение около столицата, трафика ще се разпредели равномерно, което ще доведе до удобно придвижване на пътникопотока и стоките, както и намаляване на обема на изгорелите газове  в съответствие с Протокола от Киото.
     

    URL: https://app.eop.bg/today/334030

    Безплатен тест

    Регистрирайте се и се убедете сами в предимствата за Вас. 14 дневен достъп до интересуващите Ви обществени поръчки, напълно безплатно!

    Регистрирайте се
    ТЪРГОВЕ ОТ
    ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас АД